Bijenwerk: 15 februari - 15 maart

terug naar overzicht
De vroege januari warmte werd gevolgd door een vorstperiode in februari. Met als opmerkelijk feit dat we de koudste winternacht beleefden sinds 2012, met temperaturen die daalden tot min tien. De zon neemt aan kracht toe en op warmere dagen weten de bijen de eerste stuifmeelbronnen in de buurt van de kast te vinden.
15 februari - 15 maart

Checklist

  • Volg je volk(en) en het voerverbruik
  • Verschoon de kastbodems rond 1 maart
  • Neem een lege onderbak weg
  • Geef buur-bijen geen toegang tot dode volken of verlaten kasten
  • Vliegplank vliegbewegingen monitoren

Vliegplank ‘lezen’

Vliegplank ‘lezen’

Voor een echte voorjaarsinspectie is het nog te vroeg. Misschien heb je wat informatie over je volken verkregen tijdens het verschonen van de bodems. Of nog beter door het zicht op de wintertros door het plastic afdekfolie op de kast. Op de vliegplank kun je ook het een en ander waarnemen. Op een warme dag zullen bijen bloemen bezoeken van vroege bolgewasjes zoals sneeuwklokjes, krokussen of witeraconieten.
Keren de werksters terug met klompjes stuifmeel aan de poten, dan weet je bijna zeker dat er broed aanwezig is en dus ook een leggende koningin. Het ene volk trekt er massaal op uit, bij een ander is er nog geen enkele activiteit. Maak je nog geen zorgen als een volk zich nog niet buiten vertoont. Sommige wachten nog tot het wat warmer wordt. Wil je weten of het nog in leven is, leg dan letterlijk je oor te luister tegen de kast en klop er een keer stevig tegen. Kort opbruisen en weer rustig worden, betekent koninging aanwezig en alles onder controle; opbruisen en het langer aanhouden van een hoog geluid kan wel eens het signaal zijn dat majesteit er niet meer is. Helemaal geen geluid, dan is het foute boel. Controleer dan of er nog wel bijen aanwezig zijn. Zo niet de vliegopening goed afsluiten.

Controleren van de voedselvoorraad

Controleren van de voedselvoorraad

De koude week in februari heeft wel wat extra voer gekost. Maar als het goed is dan moet de voorraad in deze tijd nog ruim voldoende zijn. Hoe sterker het volk, hoe meer voedsel het gebruikt. Grote volken gebruiken echter relatief minder voer per bij dan kleine. Bijen houden elkaar in de tros goed op temperatuur.
Vorst later in de winter kan ervoor zorgen dat kleine volkjes loskomen van het voer, omdat de tros rond het broednest blijft. Een klein volk kan dan in de problemen komen doordat het voer buiten bereik is. Blijf alert en controleer met enige regelmaat het gewicht door even aan de achterzijde de kast op te tillen.

Tekort aan voer

Komt een volk tekort, hang dan van een volk dat er veel ruimer in zit één of twee voerramen over. Dit is de beste optie. Een andere mogelijkheid is een geopend pak suikerdeeg (Apifonda) of een pak Api-invert in de directe omgeving van de bijen te leggen. Zitten ze in de onderste bak, leg het pak Apifonda er dan onder met het gat aan de bovenzijde. Zitten ze bovenin, leg het pak Api-invert of Apifonda dan er bovenop met de opening naar onderen. Api-invert slechts voorzien van 5 kleine speldenprik openingetjes. Past de dekplaat of dekplank vervolgens niet meer, leg dan een (te) groot vel dik plastic over de broedkamer heen (voorkomt opstijgen van warmte) en zet er een lege honingkamer omheen. Op het plastic een isolatielaag en afsluiten met dekplaat en eventueel een geïsoleerd dak.

 

Eerste voorjaarsschoonmaak

Eerste voorjaarsschoonmaak

Hoewel bijen er een goede hygiëne op na houden, kan tegen het eind van de winter de bodem flink vervuild zijn. Dode bijen, schimmel in de hoeken en vocht zijn een bron van besmetting. De komende weken, als het niet vriest en de bijen wat losser op de tros zitten, zijn bij uitstek geschikt om kastbodem schoon te maken. Als je beschikt over een schone extra bodem, zet die dan klaar.
Staat het volk op twee bakken dan bevindt het volk zich waarschijnlijk in de bovenste bak. De ongebruikte onderbak kun je dan gelijk met de bodem wegnemen. Twijfel je waar de bijen zich ophouden, maak dan met de beitel de twee bakken los en kantel de bovenste een stukje omhoog.

De kans is klein dat er broed in de onderbak zit. Eventueel losse bijen kun je afslaan op de bevolkte bovenbak. Zet het volk op de oorspronkelijk plaats terug. Wacht niet tot half maart met deze handeling, rond 1 maart is het beste moment gezien de beperkte omvang van het broednestje.
Onderstaand filmpje laat zien hoe je te werk gaat.

 

Dode bijen voor of in de kast

Dode bijen voor of in de kast

Door allerlei oorzaken kunnen er veel bijen in de winter dood gaan. Je vindt ze in de sneeuw voor de kast of op de bodem onder de wintertros. Op relatief warme winterdagen zullen de bijen de dode soortgenoten opruimen. Na een lange vorstperiode kun je honderden bijen op de bodem aantreffen. Maak je niet ongerust, 20% uitval is niet exceptioneel. Echter, vitale en winterbestendige volken met goed gevormde langlevende winterbijen hebben weinig uitval. Ze komen zelfs bijna in dezelfde sterkte uit de winter als dat ze zijn ingegaan.
Mocht je toch een dood of verdwenen volk aantreffen, sluit dan direct de vliegopening goed af om roverij te voorkomen. Virussen blijven namelijk ook voortleven in voedselvoorraden.

Wil je het aantal dode bijen voor de kast of op de bodem snel schatten? Doe ze in een gewone honingpot. Eén volle pot komt neer op met ongeveer 1000 bijen. Zie het onderstaande filmpje. Geïnteresseerd in de mijtbesmetting van deze dode bijen? Dan kun je heel eenvoudig de spoelmethode uitvoeren. Lees dit nog eens na in dit BIJENBLOG-bericht.

De BBV helpt je aan vitale en zachtaardige bijen

Naast zachtaardigheid vormt zwermtraagheid een belangrijk criterium in de selectie en teelt van Buckfastbijen. De eigentijdse imker, die vaak in stad of dorp woont, heeft i.v.m. buren en kleine kinderen liever geen zwermen.
In de teeltprogramma’s van de teeltgroepen, telers en bevruchtingstations wordt hard gewerkt aan de selectie van varroatolerante bijen. Dit zijn bijen, die een super speurzin ontwikkeld hebben voor de aanwezigheid van varroagezinnetjes in het gesloten broed van onze bijen. Komen ze die op het spoor, dan wordt de pop en de aanwezige mijten vroegtijdig geruimd. Hiermee wordt de voortplanting onderbroken en wordt de reproductie van de mijtenpopulatie afgeremd.
In de toekomst zullen we deze gunstige eigenschappen ook zien verschijnen op de bevruchtingsstations. Als hobby-imker met een paar volkjes is het niet nodig zelf zo’n teeltmoer, ook wel P-moer genoemd, te bezitten. Het is veel verstandiger om jaarlijks enige larfjes te verkrijgen van zo’n excellerende teeltmoer. Door dit jaarlijks te herhalen kun je je moeren ieder jaar voor ongeveer de helft vervangen door jonge geselecteerde moeren, die nog steeds in belangrijke mate de eigenschappen dragen van de moeder.

Overlarven

De regio’s van de Buckfast Belangen Vereniging (BBV) organiseren regionaal overlarf-bijeenkomsten. Op deze bijenkomsten kun je van zeer goede teeltmoeren (met stamboek) larfjes tegen een gereduceerd ledentarief kopen. Als NBV-lid ben je uiteraard ook welkom, want je kunt ter plekke BBV-lid worden en larfjes meenemen. Wel even van te voren aanmelden via een secretariaat.
Op de NBV-agenda worden de overlafdata in mei gepubliceerd.

Lees meer op de website van BBV

Groeiend ledental Vereniging van Carnicaimkers

Carnica is ‘in’, lijkt het wel. Het afgelopen jaar groeide de Vereniging van Carnicaimkers (VCI) behoorlijk, en ook het aantal F1-volkjes dat hun mentoren aan beginnende imkers leverden was weer hoger. Zo blijkt uit het jaarverslag dat op de algemene ledenvergadering op 10 maart wordt gepresenteerd. Dat is mooi. Maar de kwaliteit van het aanbod aan leden en niet-leden, dat ook dit jaar weer in april met toelichting op de website komt, en nazorg vinden ze bij de VCI minstens zo belangrijk.

Lees meer op de website van VCI

 

 

 

 

 

 

Aanmelden voor het BijenBlog

Het NBV BijenBlog houd je het hele jaar doorlopend op de hoogte van de ontwikkeling van de bijenvolken, van wetenwaardigheden over (honing)bijen en de imkerpraktijk.

Blijf ook op de hoogte. Meld je aan!


Werken met bijen

Deze rubriek volgt de handelingen in bijenvolken op de voet. Maandelijks, gelijktijdig met het verschijnen van Imkernieuws, een nieuw overzicht. De inhoud is gericht op de praktijk, vaak in combinatie met het NBV BijenBlog en met verwijzing naar de inhoud van Bijenwerk in de periode 2013-2017.

De rubriek staat open voor bijvoorbeeld specifieke informatie over bijenrassen, bedrijfs- en teeltmethoden.

Contact over deze rubriek

 

 


Bekijk de andere maanden


terug naar overzicht