Werken aan bijen

De NBV ondersteunt imkers bij hun hobby. Activiteiten hebben als doel de bijenhouderij te versterken en/of de kwaliteit van bijenvolken te verberteren. 

Deze rubriek Bijenwerk en het Bijenblog volgen de ontwikkeling van de bijenvolken gedurende het jaar met adviezen en wetenswaardigheden. Bijenwerk is in 2013 als maandelijkse rubriek gestart. De berichten zijn terug te lezen onder 'Wat te doen in welke periode'. In januari 2018 is Bijenwerk vernieuwd.

Bijenwerk

15 oktober - 15 november

15 oktober - 15 november

Van werkzaamheden in de volken is nauwelijks meer sprake. Met frequent bekijken hoe ze ervoor staan, voorkom je onaangename verrassingen in het voorjaar. Later dit jaar kun je de Winter-APK uitvoeren. Drie dagen kou met nachtvorst in november is de opmaat voor de oxaalzuur behandeling.

15 september - 15 oktober

15 september - 15 oktober

In de volken is de transitie van zomer- naar winterbijen in volle gang. Als het goed is, zijn de varroabehandelingen afgerond. Misschien nog een nabehandeling vanwege de hoeveelheid mijten op de varroalade. Ook het inwinteren moet zijn afgerond. Beoordeel in oktober de volken op sterkte. Voorkom dat te kleine de winter moeten trotseren.

15 augustus - 15 september

15 augustus - 15 september

Aan de langdurige droogteperiode en wekenlange hoge temperaturen kwam in de eerste helft van augustus een eind. Er was in die periode voor onze bijen maar heel beperkt nectar en stuifmeel te vinden. De zomerbehandeling tegen de varroa was amper uitvoerbaar. Hoe krijgen we de volken op orde voor de winter?

15 juni - 15 augustus

15 juni - 15 augustus

De linde bloeit overdadig in het hele land. Voor veel imkers betekent dit goed gevulde raten met de kenmerkende frisse honing. De bijenvolken maken een uitzonderlijk seizoen door met aaneengesloten dracht, veel vliegdagen en hoge temperatuur. De langste dag is een keerpunt in de volken.

15 mei - 15 juni

15 mei - 15 juni

Na een paar weken overuren draaien zijn de volken in een ander vaarwater aangeland. Er is veel nectar en stuifmeel binnengebracht. Samen met de lagere temperatuur brengt dat het volk makkelijk in de zwermstemming. Van de imker wordt de komende weken het nodige gevraagd.

15 april - 15 mei

15 april - 15 mei

Het voorjaar is losgebarsten. Dit jaar is het niet bijzonder vroeg. Onze bijen profiteren volop van de momenten dat er gevlogen kan worden. De snelheid waarmee het broednest groeit is afhankelijk van het weer en wat de omgeving te bieden heeft. Het kan de komende weken heel snel gaan.

15 maart - 15 april

15 maart - 15 april

De overgang van winter naar voorjaar vond dit jaar in een groot deel van het land binnen een etmaal plaats. Van stevig op de wintertros op zaterdag konden de bijen op zondag of maandag al naar buiten voor een reinigingsvlucht en gingen op pad voor vers stuifmeel. De koningin is tijdens de kou gestopt, maar nu weer volop aan de leg.

15 februari - 15 maart

15 februari - 15 maart

De vroege januari warmte werd gevolgd door een vorstperiode in februari. Met als opmerkelijk feit dat we de koudste winternacht beleefden sinds 2012, met temperaturen die daalden tot min tien. De zon neemt aan kracht toe en op warmere dagen weten de bijen de eerste stuifmeelbronnen in de buurt van de kast te vinden.

15 januari - 15 februari

15 januari - 15 februari

We beleefden de warmste jaarwisseling sinds mensenheugenis. Half januari staan de katjes van de hazelaar al uitbundig in bloei.
Naarmate de broednestjes zich ontwikkelen zal geleidelijk het voedselverbruik in de volken toenemen.