Werken aan bijen

De NBV ondersteunt imkers bij hun hobby. Activiteiten hebben als doel de bijenhouderij te versterken en/of de kwaliteit van bijenvolken te verberteren. 

Deze rubriek Bijenwerk en het Bijenblog volgen de ontwikkeling van de bijenvolken gedurende het jaar met adviezen en wetenswaardigheden. Bijenwerk is in 2013 als maandelijkse rubriek gestart. De berichten zijn terug te lezen onder 'Wat te doen in welke periode'. In januari 2018 is Bijenwerk vernieuwd.

Bijenwerk

15 september - 15 oktober 2019

15 september - 15 oktober 2019

Het najaar zit in de lucht. De meesten hebben de volken wel ingewinterd. Nog even een controle gedaan of de moer okay is en of de benodigde kilo’s wintervoer aanwezig zijn. Voor een varroabehandeling is het nu aan de late kant. Blijf monitoren op de mijtenval en houd je volken in beeld door ze af te dekken met helder plastic folie of perspex.

15 augustus - 15 september 2019

15 augustus - 15 september 2019

Behalve met volken nog hier of daar naar een late flinke dracht, maar verder is het bijenwerk voor de meeste imkers vooral gericht op de volken sterk en gezond voorbereiden op de winter. Dat houdt in behandelen tegen varroamijten en er tijdig voor zorgen dat het aantal kilo’s wintervoer aanwezig is.

15 juni - 15 augustus 2019

15 juni - 15 augustus 2019

De langste dag markeert veranderingen in het bijenvolk. De sterke toename van nieuwe bijen is voorbij, de lust om te zwermen neemt snel af. De geur van lindebloesem met een overweldigende nectarvloed brengt de bijen in extase. Voor imkers een periode om volken op sterkte te houden en ze een mooie wintervoorraad aan te laten leggen.

15 mei-15 juni 2019

15 mei-15 juni 2019

Wekenlang te koud voor de tijd van het jaar zet de rem op het aantal vluchten. In het overvolle bijenvolk gaat het leven gewoon verder. Het aanzetten en beleggen van moerdoppen stopt niet. Kou houdt ons echter wel uit de volken. Maar pas op! Op een zonnig moment in de middag komen de zwermen af.

15 april - 15 mei 2019

15 april - 15 mei 2019

De groei van de volken zet de komende weken flink door. Geleidelijk aan zal de groeifase overgaan naar de voortplantingsfase. Zodra de eerste doppen worden belegd, weet je genoeg. Bereid je voor op het maken van kunstzwermen, op het maken van vegers of vliegers, of ga aan de slag met broedafleggers.

15 maart - 15 april 2019

15 maart - 15 april 2019

In de laatste week van februari werden alle warmte records gebroken. Bijenvolken gingen niet alleen los maar ook uit hun dak. Zoveel vers stuifmeel was ongekend. Begin maart was het tegenovergestelde. Zoals elk jaar zet het voorjaar gewoon door. De werkzaamheden in de volken nemen in deze periode aanzienlijk toe.

15 februari - 15 maart 2019

15 februari - 15 maart 2019

In februari werd de kou het land uitgeblazen. De tien graden werd aangetikt; voor de bijen het sein om na ongeveer een maand winterzit even de ‘benen’ te strekken. Voor de imker een mooi moment om te zien of er al stuifmeel werd binnengevlogen.

15 januari - 15 februari 2019

15 januari - 15 februari 2019

Gaat Koning Winter ons nog bezoeken? In 2018 was het op 24 januari maar liefst 14 graden. Maar begin maart waren sloten en plassen dichtgevroren. Het kan dus nog alle kanten op. Onze bijenvolken veren mee en laten zich niet van de wijs brengen. Een dagje op de wieken kan geen kwaad.

15 december-15 januari

15 december-15 januari

Als je de winterbehandeling met oxaalzuur nog wilt uitvoeren, wacht daarmee niet te lang. Heb je de kasten toch open, tel dan gelijk de straatjes bijen. Laat de uitslag weten via de winterbehandelingsenquête. Neem een paar weken bijen-vrij. Wellicht komt koning winter naar ons land.

15 november - 15 december

15 november - 15 december

Hoge temperaturen houden de bijen nog vrijwel dagelijks in de lucht. En meer dan dat. Er wordt volop gevlogen op nog enkele bloeiende drachtplanten zoals de klimop en hier daar een veldje gele mosterd. Nachtvorsten worden afgewisseld met hoge middagtemperaturen.

15 oktober - 15 november

15 oktober - 15 november

Van werkzaamheden in de volken is nauwelijks meer sprake. Met frequent bekijken hoe ze ervoor staan, voorkom je onaangename verrassingen in het voorjaar. Later dit jaar kun je de Winter-APK uitvoeren. Drie dagen kou met nachtvorst in november is de opmaat voor de oxaalzuur behandeling.

15 september - 15 oktober

15 september - 15 oktober

In de volken is de transitie van zomer- naar winterbijen in volle gang. Als het goed is, zijn de varroabehandelingen afgerond. Misschien nog een nabehandeling vanwege de hoeveelheid mijten op de varroalade. Ook het inwinteren moet zijn afgerond. Beoordeel in oktober de volken op sterkte. Voorkom dat te kleine de winter moeten trotseren.

15 augustus - 15 september

15 augustus - 15 september

Aan de langdurige droogteperiode en wekenlange hoge temperaturen kwam in de eerste helft van augustus een eind. Er was in die periode voor onze bijen maar heel beperkt nectar en stuifmeel te vinden. De zomerbehandeling tegen de varroa was amper uitvoerbaar. Hoe krijgen we de volken op orde voor de winter?

15 juni - 15 augustus

15 juni - 15 augustus

De linde bloeit overdadig in het hele land. Voor veel imkers betekent dit goed gevulde raten met de kenmerkende frisse honing. De bijenvolken maken een uitzonderlijk seizoen door met aaneengesloten dracht, veel vliegdagen en hoge temperatuur. De langste dag is een keerpunt in de volken.

15 mei - 15 juni

15 mei - 15 juni

Na een paar weken overuren draaien zijn de volken in een ander vaarwater aangeland. Er is veel nectar en stuifmeel binnengebracht. Samen met de lagere temperatuur brengt dat het volk makkelijk in de zwermstemming. Van de imker wordt de komende weken het nodige gevraagd.

15 april - 15 mei

15 april - 15 mei

Het voorjaar is losgebarsten. Dit jaar is het niet bijzonder vroeg. Onze bijen profiteren volop van de momenten dat er gevlogen kan worden. De snelheid waarmee het broednest groeit is afhankelijk van het weer en wat de omgeving te bieden heeft. Het kan de komende weken heel snel gaan.

15 maart - 15 april

15 maart - 15 april

De overgang van winter naar voorjaar vond dit jaar in een groot deel van het land binnen een etmaal plaats. Van stevig op de wintertros op zaterdag konden de bijen op zondag of maandag al naar buiten voor een reinigingsvlucht en gingen op pad voor vers stuifmeel. De koningin is tijdens de kou gestopt, maar nu weer volop aan de leg.

15 februari - 15 maart

15 februari - 15 maart

De vroege januari warmte werd gevolgd door een vorstperiode in februari. Met als opmerkelijk feit dat we de koudste winternacht beleefden sinds 2012, met temperaturen die daalden tot min tien. De zon neemt aan kracht toe en op warmere dagen weten de bijen de eerste stuifmeelbronnen in de buurt van de kast te vinden.

15 januari - 15 februari

15 januari - 15 februari

We beleefden de warmste jaarwisseling sinds mensenheugenis. Half januari staan de katjes van de hazelaar al uitbundig in bloei.
Naarmate de broednestjes zich ontwikkelen zal geleidelijk het voedselverbruik in de volken toenemen.