18-05-2023

Het bewaren van reserve koninginnen

In deze periode van zwermen tref je enige dagen na het afkomen van de voorzwerm vaak uitlopende jonge moeren aan. Het is handig deze tijdelijk in een kluisje te bewaren. Om enig idee te krijgen van het aantal zwermcellen dat opgezet wordt door de volken heb ik de volgende video gemaakt. Je ziet hierin ook dat bij zwermtrage rassen zoals de Buckfastbij de voorzwerm vaak niet afkomt bij het sluiten van de eerste zwermcellen. Soms komt de zwerm pas af nadat de eerste tuter hoorbaar is. 

 

Wat kun je doen met de reservemoeren? Deze zijn goed te bewaren. Daarvoor heb je wel een hopeloos moerloos volk nodig. Hierin kun je de kluisjes met de moeren zo op de toplatten leggen. Hierin blijven ze zeker 1 tot 2 weken leven. Hier zie je de kluisjes in een minipluskastje liggen. 

Houd er wel rekening mee dat moeren slechts gedurende 3 weken paringsrijp zijn. Daarna verdwijnt de drang om paringsvluchten te ondernemen. 

Ben Som de Cerff, docent koninginnenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Achterbroek

    19-05-2023 om 07:06

    Graag wil ik Ben bedanken namens alle lezers van dit blog voor de heldere waardevolle en altijd relevante tips en inzichten.

    ;-). dank je!

  • Mor Langelaar

    19-05-2023 om 07:39

    hoi Ben, wat een mooi systeem, dat banken! Vraagje, mijn volk heeft gezwermd zonder dat ik het doorhad. Gister hoorde ik al tuten en kwaken. Heel leuk, maar hoe nu verder? Ik heb toch nog een broedaflegger gemaakt, maar verder geen doppen gebroken. Moet ik dat alsnog doen? Groet Mor

    ha Mor, wil je met zekerheid voorkomen dat er geen nazwerm afkomt dan moet je vandaag na 16.00 uur alsnog alle doppen openen en de moeren wegnemen of los laten lopen. Ze vechten het wel uit. Beter was gisteren al geweest ;-). Soms bijt de tuter de rest dood, dan heb je geluk. groet, Ben

  • Susanne

    19-05-2023 om 10:20

    Dank je wel voor deze info van dat banken. Ik had bij Pia Aumeier er al wel over gehoord, maar jij maakt het nog duidelijker.

  • Roel

    19-05-2023 om 10:54

    Hi Ben
    Dank voor de blog
    Vraag: M'n pleegvolk heeft nu ingekooide Q's doppen met geplande uitloop 23/5.
    Met inkooien 1 segment voer gegeven.
    Kan ik de doppen die "over" zijn dan zoals beschreven 1 week bewaren of moeten ze meer segmenten voer hebben.

    Zit te denken om vandaag in mini+ moerloos volkje uit de HK aan te maken

    ha Roel, de bijen voeren de moeren, dus extra voer in de kluisjes is niet nodig. Groet, Ben

  • Jab.

    19-05-2023 om 13:40

    Hoi Ben,
    Als imker ben je nooit uitgeleerd...goede tip van dat "banking"! Ga zo door

  • Johannes

    19-05-2023 om 21:51

    Mag ik vragen waarmee je deze mooie opnames maakt? Videocamera of toch telefoon. Ik zie dat je soms een statief gebruikt.

    ha Johannes, met een Nikon Coolpix 4900. Groet, Ben

  • Sander

    20-05-2023 om 10:02

    Goed idee, dat banken. Altijd handig, zulke tips.

    Vraagje: ik heb nu een topkast op 5.1mm raat, een vlieger van dit jaar. Komende week loopt het eerste broed uit (8 raam inmiddels, ik sta er versteld van hoe snel dat gaat), na hoelange tijd kan ik het eerste kunstraat met 4.9mm aanbieden?

    Groet,
    Sander

    ha Sander, je kunt nu rustig een raam kunstraat 4,9 midden in het broednest hangen en kijken of ze het redelijk netjes uitbouwen. Niet te streng zijn in het begin. Groet, Ben

  • Guido

    20-05-2023 om 20:10

    Dag Ben, kan je iets doen tegen mieren in de kast? Knagen zelfs gat in de houten kasten?
    Zou dat ook de bijen weerhouden de honing naar de hk te brengen, of heeft er dat niets mee te maken? Gr.

    ha Guido, tegen mieren is weinig te doen. Ze zijn familie vd bij en doen de bijen geen kwaad, maar wel de kasten. De enige gedegen oplossing is een bijenstand op palen, met rond de palen blikjes met zonnebloemolie zodat de mieren niet omhoog kunnen klimmen. Groet, Ben

  • Guido

    21-05-2023 om 06:59

    Dag Ben, doe jij ook enkele bijtjes bij de koninginnen in de kooitjes om te bewaren? Sommige imkers doen dit, of niet echt nodig. Gr.

    ha Guido, in de broedstoof zitten er geen werkbijen in de kluisjes. Ik geef de uitgelopen moeren zelf 2x per dag een waterdruppels en na dag 2 1x per dag een tikje honing. Tijdens het banken zitten ze ook zonder bijen in de kluisjes. Pas net voordat ze op transport gaan, doe ik 4 tot 6 jonge bijen in een nicotkluisje met niet plakkende suikerdeeg en doe dan de moer erbij. Groet, Ben

  • Kris

    21-05-2023 om 10:09

    Beste Ben, even een vraagje over iets anders. Een maand terug hebben we voor het eerst vliegers gemaakt met weinig broed. De vliegers hebben veel honing gehaald maar ze verzegelen maar een derde tot maximaal de helft. Komt dat omdat ze nu nog weinig werkbijen hebben en moet ik nog wachten met slingeren, om ze zo de tijd te geven te verzegelen? Of zou de honing al goed zijn, gegeven de relatief weinig werkbijen?

    Ha Kris, de bijen verzegelen pas wanneer de cellen 100% gevuld zijn. Je kunt de stootproef doen en het deel dat niet spettert gewoon slingeren. Zeker 4 kilo achterlaten als reservevoer. Groet, Ben

  • Gert

    21-05-2023 om 18:58

    hallo Ben.
    ik heb van een oude imker SIMPLEX kasten gekregen ,maar het probleem is
    dat alle bodems verrot zijn, zijn er nog simplex bodems ergens te koop. DANK.

    ha Gert, informeer even bij het Bijenhuis in Wageningen. Daar heb ik nog simplexkasten zien staan. Groet, Ben

  • Rob.

    22-05-2023 om 11:48

    Dag Ben,

    Ben nu toch definitief aan het overstappen op een broedkamer met 11 ramen.
    Mijn volken in dubbele broedkamers bevatten veel honing en loze ruimte. Het totale broed oppervlak zou makkelijk in een bak passen met 11 ramen.
    Ik gebruik nu de celmaat 5.1 en 11 ramen per broedbak.
    Bij deze nieuw opgezette volken kunnen de honing kamers er op.
    ik heb weinig uitgebouwde honing ramen, deze eerst toch maar zonder moerrooster plaatsen, loop je dan geen gevaar voor de koningin omdat deze later dan weer opgezocht moet worden en onder het rooster gestopt moet worden?
    Ik gebruik roosters in een lijst, heb je hier goede ervaringen mee?
    Rob.

    ha Rob, wanneer je na 5 dagen kijkt of er al gebouwd wordt in de hk dan kun je het moerrooster leggen. gewoon even opletten of de moer niet in de hk loopt. Roosters met lijsten zijn wel het beste. Groet, Ben

  • Stefan Waanders

    22-05-2023 om 14:19

    Dag Ben,

    Hoe zie je 't verschil tussen doppen, die duiden op zwermdrift betekenen of een stille moerwisseling?

    Mvg,

    Stefan

    ha Stefan, kijk even bij de blogcategorie online imkerpraktijk. Daar worden alle soorten doppen uitgebreid toegelicht. Groet, Ben

  • Lidie Tax

    22-05-2023 om 17:23

    Beste Ben,

    Bij ons, net buiten Culemborg groeien reuze bereklauwen. Dit is op ca. 400 meter van mijn kasten kan dat kwaad voor de bijen?

    mvg Lidie

    ha Lidie, juist niet. De Bereklauw is een geweldige deachtplant voor insecten. Ook voor honingbijen. Groet, Ben

  • Hero

    29-05-2023 om 11:52

    Ha Ben ik moet via omwegen jouw site bezoeken? wat is er verandert? , of ligt het aan mijn computer? Groet Hero.

    ha Hero, ik denk dat er een gewijzigde URL is ivm de gewijzigde NBV website. dus even je favourite opnieuw instellen. groet, Ben

  • Stefan

    29-05-2023 om 21:37

    Hoi Ben,

    2w geleden koninginnen aflegger gemaakt ivm zwerfdrift. Alle doppen gebroken in origine volk. Op 13e dag 6-7 redcellen aanwezig. Ik heb er toen geen weggebroken omdat ik geen eigen koninginnen teel.

    Vandaag door buurtbewoners zwerm gemeld. In mijn originele kast, een stuk minder bijen en een hoop redcellen met open kapjes.

    Ik vraag me af wat ik in het vervolg moet doen. Alle redcellen breken op een na?
    wanneer kan ik de gevangen zwerm weer samen voegen met heet hoofdvolk? (uiteraard even afwachten welke koningin bevrucht zal worden)

    Alvast bedankt

    Stefan ( beginnend imker)

    ha Stefan, het is echt belangrijk om je in te schrijven voor een basiscursus imkeren, want daarin leer je alle beginselen van het imkersambacht. Je leert daar ook om op de 13e dag na het maken van de koninginnenaflegger (veger) een tuter in te laten lopen en de overige doppen te breken na 16.00 uur.
    Doe je dit niet dan loop je een redelijk groot risico op zogenaamde nazwermen. Er blijft dan weinig over van je volk. Het herstel zal vele weken duren en het zicht op zomerhoning is verkeken.
    Je twee volken kun je het beste half augustus verenigen of beiden overwinteren om winterverlies van één volk op te kunnen vangen. groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.