Koninginnenteeltdag 2023

Datum28-01-2023
Tijdstip10:00 - 15:00
PlaatsGeldermalsen

 

Koninginnenteeltdag 28 januari 2023 

De Koninginnenteeltdag zal van 10.00-15.00u gehouden worden te Geldermalsen in De Veiling. De organisatie is wederom in handen van de NBV commissie Koninginnenteelt.

De lezingen worden gegeven in de "Mijnzaal", in college opstelling en de consumpties en lunch zullen worden genuttigd in de brasserie.

De locatie is door de nabije ligging van de A2 en A15 goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid.

De veiling is gelegen op 500 meter lopen vanaf station Geldermalsen dus uitstekend bereikbaar middels openbaar vervoer.

Ook op deze locatie staat de thermostaat een graadje lager. U zit langere tijd stil dus hou er qua kleding rekening mee.

Het programma voor deze dag laat de praktijk van koninginnenteelt en selectie zien. Met name aandacht voor koninginnenteelt voor de praktiserende gevorderde en beginnende imker.

De sprekers zijn:

Prof. dr. Dirk de Graaf over: 'Vorderingen in het onderzoek naar merker-gestuurde selectie aan de Universiteit Gent’. 
‘In deze lezing geeft professor Dirk de Graaf een update over het onderzoek naar merker-gestuurde selectie van de genetische varianten van ‘suppressed mite reproduction’ (SMR) dat bijdraagt aan varroaresistentie. Selectie op dit kenmerk is afhankelijk van genotypering in een moleculair  laboratorium. Dit maakt nu deel uit van het MASBEEVAR project dat aan de Universiteit Gent is uitgerold en waarover Dirk zal rapporteren.’

Ronald de Moor zal spreken over: 'Kunstmatige Inseminatie KI bevordert biodiversiteit en bijengezondheid'.'Een presentatie van een KI-project met als doelstelling het breder ingang doen vinden van kunstmatige inseminatie bij honingbijen in Nederland. Zowel ten behoeve van selectie als ten behoeve van verspreiding van goed materiaal.
Met dit project wil men voorzien in een behoefte van veel imkers om bewuster met hun bijen om te gaan en te werken met fijne en productieve volken die resistent zijn tegen ziekten.

Prof. dr. ir. Pim Brascamp: 'Waarom zou je willen selecteren?'
'Een voordracht uit twee delen. Het eerste deel gaat over selectie. Dat selectie altijd werkt, als dat wil, maar ook onbedoeld. Ook wordt ingegaan op standbevruchting in relatie tot selectie. Het tweede deel gaat over de vraag waarom je zou willen selecteren, en wat de mogelijkheden zijn.

En de vierde lezing wordt gehouden door Tieme Wanders
Zijn lezing heeft als onderwerp "Diverse methode van koninginnenteelt". In deze lezing komen diverse methodes van koninginnenteelt aanbod. 
Het mooie van deze lezing is dat het niet alleen een opsomming is van de diverse toe te passen methodes maar dat Tieme ook grotendeels uit eigen ervaring spreekt daar hij de afgelopen jaren vele methodes zelf in de praktijk heeft uitgeprobeerd.

 

De toegangsprijs voor NBV-leden is €25,-, voor niet-NBV-leden €35,-.

Locatie: De Veiling, Deilseweg 7, 4191 NX Geldermalsen

 

Kortom een dag die u niet mag missen!

Aanmelden vóór 25 januari (i.v.m. de catering) kan via 
Over Koninginnenteeltdag 2023 - Lidmaatschap NBV (bijenhouders.nl)

Maximaal 200 personen en VOL = VOL!

 

 

« Naar overzicht