Honingkeuring/Honingproeverij

Datum12-12-2022
Tijdstip19:30
PlaatsLaren Bl.

 

Jaarlijkse honingkeuring/honingproverij Laren/Blaricum

 

Inloop vanaf 19.30u. Gastspreker deze avond is Pieter van Breugel, de expert op het gebied van solitaire bijen en insectenhotels. 

Aanmelden graag via info@vbbnlarenblaricum.nl

 

‘Solitaire bijen en insectenhotels’

Thema van de jaarlijkse honingkeuring

Maandag 12 december 2022, 20.00 uur

In de blokhut van “Ons Genoegen”

Smeekweg 104, 1251 VK te Laren

Na twee jaar online versies van onze jaarlijkse honingkeuring, mogen wij dit jaar eindelijk weer samen zijn. Wij nodigen u dan ook graag uit om op maandagavond 12 december onze honingproeverij bij te wonen; onze gezellige en feestelijke verenigingsavond. De inloop is vanaf 19:30 en programma begint om 20:00. Het vindt plaats in de blokhut van “Ons genoegen”.

Presentatie solitaire bijen en insectenhotels door Pieter van Breugel

Na de opening van de avond zal Pieter van Breugel ons vertellen over solitaire bijen en insectenhotels. De lezing begint om ca. 20:15 en zal ongeveer een uur duren. Hij zal ingaan op de eisen die aan een goed bijenhotel worden gesteld en wat helemaal niet zinvol is. Er worden voorbeelden van hotels getoond en toegelicht. Ook aan de orde komen bijen en wespen die gebruik maken van de voorzieningen. Pieter van Breugel is een autoriteit waar het gaat om solitaire bijen. Hij houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van deze dieren en is de Nederlandse expert op gebied van insectenhotels. Hij is auteur van het boek ‘Gasten van bijenhotels’ en de 'Basisgids Wilde bijen'.

Honingproeverij voor het verkiezen van de Publieksfavoriet:

Na de pauze zal om ca. 21:30 de honingproeverij beginnen. De ingeleverde honing voor de honingkeuring is dan al langs de jurykeuring geweest. Het publiek vormt een panel om de lekkerste honing vast te stellen. Van alle honinginzendingen worden kleine monsters gemaakt, zodat de honing dubbelblind geproefd wordt. Iedereen krijgt een invullijst om de scores van 0-10 in te vullen. Van alle inzendingen wordt de gemiddelde score uitgerekend en zo de Publieksfavoriet vastgesteld. Vaak is deze uitslag ook nodig om de winnaars na gelijke uitslag van de jurykeuring vast te stellen. Daarnaast is het erg leuk om al die verschillende smaken van honing over de tong te laten gaan!

De volledige uitnodiging en instructies voor de inzendingen en het reglement kunt u opvragen.

 

« Naar overzicht