Documentaire over Bijen en boeddhisme in Vietnam

Datum06-12-2020
Tijdstip15:00
PlaatsTV - NPO2

Dharma Nectar

Bijen en boeddhisme in Vietnam

Een documentaire van Madelon Hooykaas

Portret van Hung Nguyen, een Vietnamese zenboeddhist uit Nederland, die zijn kennis als imker in zijn moederland aan toekomstige generaties doceert. Hij laat hen zien hoe ze op duurzame wijze bijen kunnen houden en honing kunnen oogsten.

Hung heeft in 2016 het imkerproject in Pleiku opgezet, om enerzijds weeskinderen en dagarbeiders het imker ambacht bij te brengen, zodat ze inkomen kunnen vergaren met de verkoop van hun eigen honing. Anderzijds hoopt hij zo ook de natuur van centraal Vietnam te beschermen door het ecologisch evenwicht via de bestuivingen van bijen veilig te stellen.

Hung groeide op in Saigon en besloot als zeventienjarige te vluchten, omdat hij niet in het leger van het socialistische Vietnam wilde dienen. Hij vertrok in een klein bootje en dobberde met 66 bootvluchtelingen op zee. De motor had het begeven en na één dag hadden zij geen water meer. Op de derde dag heeft een Nederlands containerschip de vluchtelingen opgepikt. Zo is Hung Nguyen in 1980 in Nederland terecht gekomen. Van huis uit was hij Rooms Katholiek grootgebracht. Pas in Nederland is hij in contact gekomen met het boeddhisme van de Vietnamese zenmonnik en vredesactivist Thich Nhat Hanh. Hung specialiseerde zich in ICT, maar zijn hart ligt bij de natuur. Hij volgde op latere leeftijd meerdere bijenteeltcursussen en enkele specialisatiecursussen. Hij geeft nu les in imkeren aan jongeren in het Wilhelminapark in Rijswijk. Hij financiert sociale projecten in Vietnam met de verkoop van de honing “Dharma Nectar” die hij daar oogst en hoopt zo iets terug te kunnen geven aan zijn geboorteland.

Tijdens de reis bezoekt hij ook de Tu Hieu Tempel in Hue, waar Thich Nhat Hanh als jonge monnik werd ingewijd en waar hij nu weer verblijft na zijn zware hersenbloeding in 2014.

De Boeddhistische Blik: Dharma Nectar, op zondag 6 december om ca. 15.00 uur op NPO2

« Naar overzicht