Bijengezondheid Symposium

Datum19-03-2016
Tijdstip10:00
PlaatsWageningen

Bijengezondheid Symposium

19 maart 2016 in Wageningen

Inmiddels voor de vijfde keer dat in Wageningen het Symposium van bijen@wur zal worden gehouden over bijengezondheid.

Deze keer is het thema: ‘Bijengezondheid, een samenspel van erfelijkheid en omgeving’.

De openingslezing zal worden verzorgd door Dr. Marina Meixner, van LLH Hessen uit Kirchain, Duitsland. De afgelopen jaren heeft Marina samen met heel veel Europese onderzoekers in werkgroep 4 van het Coloss netwerk gepubliceerd over grote gezamenlijke proeven waarbij bijenvolken met koninginnen van diverse herkomsten in Europa op verschillende standplaatsen in Europa werden vergeleken. In Bijenhouden heeft Kees van Heemert afgelopen jaar in vier artikelen aandacht aan dit onderzoek besteed. Het is duidelijk geworden dat een ‘super-koningin’ maar een heel klein deel van het verhaal is, en dat je die al zeker niet van ver moet halen.

Naast het onderzoek van Marina zal vanuit bijen@wur verteld worden over de resultaten van onze natuurlijke selectie van bijen zonder varroa te bestrijden, onderzoek naar de effecten van diverse omgevingsfactoren op  de vliegcapaciteit van bijen, onderzoek naar het opsporen van metalen en kiemen van plantenziekten met behulp van bijen en iets over de kleine bijenkastkever. 

Wij hopen u in groten getale te ontmoeten in Wageningen aan het begin van het volgende voorjaar. Aanmelden kan via:  http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/plant-research-international/Over-Plant-Research-International/Organisatie/Biointeracties-Plantgezondheid/Bijen/Onderzoek-voorlichting-en-service/Symposium-Bijengezondheid.htm

« Naar overzicht