BBV regio Oost - Algemene Ledenvergadering

Datum20-02-2016
Tijdstip14:00
PlaatsVorden

Voordracht door Ghislain de Roeck over zijn methode van Koninginnenteelt

Een leven lang imker en koninginnenteler. In februari 2016 zal Ghislain 74 jaar worden. Hij is inmiddels gepensioneerd en heeft meer dan 40 jaar in de banksector in België gewerkt. Hij begon in 1972 vanwege ‘ingebeelde’ gezondheidsproblemen zijn hobby met de bijen. Aanvankelijk werkte hij met het straatras, de bekende bastaardbij. Toen hij lid werd van de selectiewerkgroep van de Koninklijke Vlaamse Imkerbond, is hij tegelijkertijd gaan werken met drie rassen: de zwarte bij, de Carnica- en de Buckfastbij. Hij deed dat ruim twintig jaar met drie volken per ras. Mijn eerste buckfastkoninginnen kwamen uit Texas (Weaver Apiaries) die een Limburgse imker elk jaar op bestelling invoerde. Toen dat na enkele jaren vanwege wettelijke redenen niet meer kon, betrok hij vanaf dat moment koninginnen bij Kelt Brandstrup (Denemarken) en Jos Guth (Luxemburg). Intussen was de BBV opgericht en zijn Ko de Witt en nog een paar mensen een namiddag in Kalmhout een toelichting komen geven over de BBV en de Buckfastbij. Sindsdien maakt hij vooral gebruik van de diensten van de bevruchtingseilanden Ameland en Marken, maar hij betrekt ook materiaal uit Duitsland en Luxemburg. De voorbije zomer kocht hij hygiënische koninginnen bij Carsten Dalbohl in Denemarken. Hij is bevriend met Jean-Marie van Dyck van de pedigree website en nam ook vaak deel aan de KI-sessies in Wellin met het echtpaar Brausse. Inmiddels is hij vanwege zijn leeftijd een 'kleine' imker geworden in de zin dat hij nu - ouder wordend - nog slechts zeven volken houdt en geen koninginnen meer verkoopt.

Hij kweekt wel jaarlijks enkele tientallen moeren op voor vrienden-imkers van de locale bijenvereniging. Op dat vlak streeft hij naar perfectie.

Hij wil graag zijn rijke ervaringen op het gebied van Buckfast en Koninginnenteelt met ons delen.

Het BBV Regio Oost bestuur is buitengewoon verheugd met zijn komst naar Nederland.

De voordracht is het belangrijkste onderdeel van de Algemene Ledenvergadering van de BBV regio Oost op zaterdag 20 februari 2016 te Vorden. De vergadering begint om 13.00 uur in het Dorpshuis te Vorden, de voordracht van Ghislain de Roeck begint om 14.00 uur. De voordracht duurt 2 uur en zal worden afgesloten met een verloting van o.a. Buckfast F1 moeren, tegoedbonnen voor enige plaatsen op het bevruchtingsstation Ameland en imkerboeken.

De toegang voor BBV-leden is gratis. NBV-leden zijn ook van harte welkom tegen een entreevergoeding van 10 euro ter vergoeding van de kosten.

NBV’ers, die ter plaatse lid worden van de BBV regio Oost krijgen hun 10 euro direct weer terug!

Opgave voor deelname aan deze zeer interessante middag via ons BBV-secretariaat: Lotty van der Bosch. E-mail: lgc.vandenbosch@gmail.com graag met vermelding van wel of geen lid BBV.

Locatie: Dorpshuis, Raadhuisstraat 6  te Vorden 

 

« Naar overzicht