Bijzondere dag voor alle imkers

Datum06-02-2016
Tijdstip10:30 - 16:00
PlaatsAusterlitz

 Bijenvereniging Driebergen - Doorn

                                                                                                          

Aan de imkers, 

Doorn, Austerlitz, 19 januari 2016

Beste imker,

De Bijenvereniging Driebergen-Doorn bestaat in 2016 110 jaar.

De jubilerende vereniging schrijft ter gelegenheid van dit jubileum een keuring uit, op zaterdag 6 februari 2016. Een keuring met heel bijzondere keurmeesters, daarover leest u hieronder meer.

Maar … de vereniging doet meer. Ze maakt van deze dag een echte imkerdag, die voor alle bezoekende imkers de moeite van het bezoek waard zal zijn.

Dit winterseizoen wordt in Austerlitz de cursus Keurmeester Bijenproducten gehouden, georganiseerd door het Bijkersgilde.
Op 6 februari wordt het examen afgenomen.

De aanstaande keurmeesters hebben als examenopdracht het verrichten van de keuring die door de vereniging Driebergen-Doorn is uitgeschreven. Het gaat dan om het keuren van alle bijenproducten, waaronder uiteraard honing, maar ook was, mede, propolis, honinggebak enz. In totaal wordt er gekeurd in 17 klassen.
 

Wat gaat er die dag gebeuren?
Vanaf 09.30 uur is het Dorpshuis open en kunt u zich inschrijven.[1]

Om 10.30 wordt de dag geopend, waarna Bart Keijser een lezing over wat we naast het vochtigheidsgehalte in honing nog meer kunnen meten, hoe dat in zijn werk gaat en wat daarvan in de nabije toekomst op keuringen toegepast gaat worden.

Bart is een goed spreker die het op een voor iedereen begrijpelijke manier weet uit te leggen. Ook al bent u niet van plan aan keuringen mee te doen, het is toch zeer nuttige wetenschap!

Tussen 12.15 en 13.00 hebben we de lunch. Dan hebt u ook gelegenheid om de keurende imkers aan het werk te zien. We geven daar ook informatie over wat de keurmeesters aan het doen zijn.

Na de lunch zijn er drie korte praktische workshops:

-            Wat is de beste manier om crèmehoning te maken? (Spreker: Bep van de Vendel)

-            Wat is propolis, hoe win je het en wat kun je ermee? (Spreker: Elbert Hogendoorn)

-            Hoe kun je voor je honing een hogere prijs vragen? (Spreker: Klaas Sluiman)

Wij zullen het programma zo organiseren dat iedereen alle drie de workshops bij kan wonen.

Na de workshops en een pauze volgt de uitslag van de keuringen en de uitreiking van de oorkondes. Daarna volgt de diploma-uitreiking aan de nieuwe keurmeesters. Wij zijn verheugd u te kunnen vertellen dat de diploma-uitreiking gedaan zal worden door Bart Krol, gedeputeerde van de provincie Utrecht met natuur in zijn portefeuille.

Om 16.00 uur zal alles zijn afgerond.


Wat gaat deze dag kosten voor u?

Voor het keuren van de bijenproducten vragen we geen vergoeding.

Voor het bijwonen van de dag zelf is wel een kleine vergoeding verschuldigd, te weten € 10,00. Dat bedrag is inclusief koffie, thee e.d. en lunch. Het wordt geïnd bij de entree van het Dorpshuis.

In verband met de planning en de reservering van de lunch dient u zich van tevoren op te geven, uiterlijk 31 januari. Dat kan simpel: zie daarvoor onderaan deze uitnodiging de instructies.

Natuurlijk kunt u ook uw partner of introducees meenemen.
 

Voor degenen die iets willen laten keuren:

De keuring geschiedt op zogenaamd lokaal niveau, dus we zullen de lat niet te hoog leggen. Wel geldt het Keuringsreglement 2015. U kunt dat vinden op de site van het Bijkersgilde: http://www.bijkersgilde.nl/files/pdf/keuringsreglement2015.pdf.

Kijk dan ook eens op de site zelf wat rond.

Als u voor de eerste keer kennismaakt met dit reglement dan is er veel kans dat u zult schrikken van de totale omvang ervan. Maar bij bestudering valt het wel mee. In de tweede helft van dit reglement treft u de keuringsformulieren aan. Als u die bestudeert ziet u waar de keurmeesters op letten, dus waarop u ook kunt letten bij het klaar maken van uw inzending.

En hebt u nog vragen: stel ze gerust!

wim.oerlemans@hccnet.nl; t 0343-491597; m 06-51669670                                                                                                 

Bijenvereniging Driebergen-Doorn                                       Bijkersgilde Midden-Nederland (i.o.)

Rien de Klerk (secretaris)                                                       Wim Oerlemans

Opgeven

Stuurt u uiterlijk 31 januari een e-mailtje naar wim.oerlemans@hccnet.nl.

Vermeld daarin

-            uw naam (voornaam én achternaam)

-            als u met meerdere mensen komt: met hoeveel

-            of u naast uw bezoek ook deelneemt aan de keuring

-            in welke klasse(n) u deelneemt en met hoeveel producten u in die klasse(n) deelneemt.[1] Dorpshuis ’t Trefpunt vindt u in Austerlitz, Schooldwarsweg 19. Er is op het Dorpsplein en in de buurt voldoende parkeergelegenheid. Het is ook mogelijk om met openbaar vervoer te komen: buslijn 81 van Connexxion stopt in Austerlitz.

« Naar overzicht