Food4Bees

Datum24-10-2012
Tijdstip00:00
PlaatsOirschot
Regionaal Bijensymposium Food4 Bees.
Aanvang: 20.00 uur Raadzaal van Gemeentehuis Oirschot.
Toegang gratis.
Zorg dat je erBIJ bent! www.bijenteelt.com

De oplossing om bijensterfte tegen te gaan is niet zozeer meer bijen maken maar bijen vitaler maken zodat ze aan problemen als pesticiden en varroa-mijten weerstand kunnen bieden. Wat veel mensen niet door hebben is dat bijen ziek zijn van de honger omdat de natuur zo terug uit is gegaan. “Hoezo terug uit gegaan? Het is toch prachtig groen in de buitengebieden?” Maar een bij kijkt hier heel anders tegenaan. Voor haar zijn graslanden en maisvelden groene woestijnen. Zij wil een bont bloeiend landschap omdat ze veel verschillende soorten stuifmeel nodig heeft om het bijenvolk gezond te houden.

Een bij haalt haar voedsel in een gebied van een straal van 3 tot 4,5 kilometer rondom haar bijenwoning. Dat is een oppervlakte van zo’n 30 km² = 3000 hectare! Dit gebied wordt het drachtgebied van de bijen genoemd.

De taak van imkers is voor bijen zorgen. Maar het is onmogelijk voor de imkers om te zorgen dat zo’n groot drachtgebied vol met de juiste bloemen, bomen, struiken en planten komt te staan zodat de bijen voldoende te eten hebben.Tijd om samen te werken!

Hiertoe hebben we twee gratis toegankelijke activiteiten georganiseerd:
1.
Lezing op 26 september 2012 “Drachtgebiedverbetering = Samenwerking” door bijenteeltleraar en drachtplantenspecialist Bert Lemmens. Aanvang 19.30 uur bij Ontmoetingscentrum Ons Mevrouw in ‘t Dorpshart, Doornboomstraat 30, 5091 CB Middelbeers (ingang hal Rabobank)
2.
In aansluiting hierop staat op 24 oktober een Regionaal Bijensymposium Food4Bees op stapel. Hier worden regionale overheden, natuurorganisatie en belangengroepen bij elkaar gebracht om te inventariseren wat er in de regio Oirschot al gebeurt om de bijen te helpen. Belangrijkste doel van het symposium is een open platform bieden om kennis en ervaring uit te wisselen alsmede plannen op elkaar af te stemmen. Mooist is als dit kan uitgroeien tot een regionaal actie-plan met een (semi-)permanent karakter. Het regionaal Bijensymposium Food4Bees begint om 20.00 uur in de raadszaal van gemeentehuis Oirschot.
Gemeente Oirschot, de provincie Brabant, IVN, Waterschap de Dommel, ANV, zaadhandel Neutkens, ZLTO, Nederlandse Bijenhouders Vereniging, imkerij De Linde, Natuurmonumenten, Brabants Landschap zijn geïnteresseerd om als eersten hun krachten te bundelen. Zorg dat u er ook BIJ bent!

« Naar overzicht