Lezingen wilde bijen

Datum30-08-2012
Tijdstip00:00
PlaatsZuidwolde
Een dag over WILDE BIJEN in Zuidwolde (Dr.)

Hoe bijzonder is het leven van (350 soorten) wilde bijen in Nederland en met welke bedreigingen hebben zij te maken? Wat kunnen we doen aan landschapsinrichting, tuinaanleg of particuliere tuinaanpassing om het leefmilieu voor wilde bijen te bevorderen?

In het jaar van de bij organiseert de Natuurvereniging Zuidwolde in samenwerking met een aantal andere organisaties zoals Vereniging Wilde Weelde, een speciale dag over wilde bijen.
’s Morgens zijn er dialezingen over wilde bijen en aanleg en onderhoud van groen. ’s Middags is er een excursie naar de Vlindertuin van Zuidwolde en naar de ecologisch beheerde randzone van het dorp. Dankzij de speciale aanleg en het ecologisch beheer komen er zeer veel wilde plantensoorten en insecten voor in dit gebied. Door dit gebied loopt een in 2011 aangelegde wandelroute: het Vlinderommetje Zuidwolde (zie www.vlinderommetje.nl )

Donderdag 30 augustus 2012
Dagprogramma
:
9.30 uur: Ontvangst en koffie.
10.00 uur: Opening door dagvoorzitter Joop Verburg.
10.10 uur: Anne Jan Loonstra: het leven van wilde bijen in Nederland: Over wilde bijen, hun biologie, levenswijze en de natuurlijke en menselijke bedreigingen.
10.55 uur: Wankja Ferguson: Hoe kan ik mijn tuin beter inrichten voor wilde bijen? Over ecologische tuinaanleg met speciale inrichting (planten en materialen) voor wilde bijen.
11.10 uur: koffiepauze .
11.30 uur: Arie Koster: Inrichting van groen ivm insecten en met name wilde bijen. Daarbij een speciaal accent naar de zandgrond.
12.15 uur: Jaap Mekel: 15 jaar ecologisch beheer in Zuidwolde: Over de ervaring met beheer van de groene randzone van het dorp Zuidwolde.
12.30 uur: Pauze met maaltijd brood en soep.
13.30 uur: excursie naar ecologisch beheerde randzone Zuidwolde en Vlindertuin onder leiding van de sprekers en leden van de natuurvereniging Zuidwolde.
15.30 uur: Forumdiscussie in de Boerhoorn en afsluiting.
16.00 uur: afsluitende borrel.

Informatie over de inleiders en organisatie
• Anne Jan Loonstra uit Groningen, (ecologisch adviesbureau Koeman en Bijkerk), en groot deskundige op gebied van wilde bijen.
• Arie Koster uit Veenendaal, groot deskundige op het gebied van wilde bijen en inrichting van openbaar groen en samensteller van websites over deze onderwerpen.
• Wankja Ferguson uit Groningen, ecologisch hovenier en ontwerpster, “Vlinder er Bij Natuurtuin”.
• Jaap Mekel uit Havelte, werkzaam bij Gradiënt BV, bedrijf voor ecologisch beheer en al vele jaren betrokken bij het beheer van de groene ring rond Zuidwolde.
• Ruurd van Donkelaar uit Koekangerveld, adviesbureau voor ecologisch en cultuurhistorisch groen en medeorganisator van deze dag.
• Joop Verburg, Voorzitter van Natuurvereniging Zuidwolde e.o. en dagvoorzitter van deze dag over wilde bijen.

Tijdens de pauzes informatie van b.v. (folders, flyers, of anderszins)
EIS Nederland, Sectie hymenoptera van de Ned. Entomologische Vereniging, Vereniging Wilde Weelde, Stichting Oase, Informatie over de nieuwe bijenatlas (KNNV), Informatie over nieuwe zoekkaart wilde bijen etc………

Doelgroepen
• Hoveniers en landschapsbeheerders.
• Personen die vanuit een ander beroep (bijvoorbeeld bij afdeling groen bij gemeenten) bemoeienis hebben met inrichting van (openbaar) groen.
• Particulieren die zich interesseren in wilde bijen en in wat zij kunnen doen ter bevordering.
• (honing)bijenhouders.
• Natuurliefhebbers in het algemeen.

Organisatie ligt in handen van de Natuurvereniging Zuidwolde.
Plaats en tijd: 30 augustus 2012 vanaf 9.30 uur tot 17.00 uur in welzijnscentrum De Boerhoorn, Oosterweg 14 Zuidwolde(Dr). Kosten inclusief volledige verzorging € 25,= (Nadere informatie of vragen via joopverburg@natuurverenigingzuidwolde.nl )

Voor AANMELDING kunt u naar de website van de Natuurvereniging Zuidwolde gaan: (www.natuurverenigingzuidwolde.nl )
Op de pagina agenda vindt u onder 30 augustus 2012 alle informatie en een link naar het aanmeldingsformulier

« Naar overzicht