tentoonstelling stadskantoor

Datum18-08-2012
Tijdstip00:00
PlaatsBreda
Tentoonstelling stadskantoor Breda in het teken van “Het jaar van de bij”.

In het jaar 2012 staan bijen centraal. In Nederland kwamen oorspronkelijk 350 soorten bijen voor. Daarvan zijn er nu nog ongeveer 200 over. In een prachtige fotoexpositie krijgt u inzicht in het wonderlijke leven van deze zeer nuttige insecten. Ook verwante insecten komen in deze expositie voor. Duidelijk zal worden gemaakt dat bijen bestuivende insecten zijn die van groot economisch belang zijn maar ook in de natuur om ons heen een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. De tentoonstelling gaat dus niet alleen over de honingbij maar over veel meer dan dat. Toch wordt duidelijk gemaakt dat de honingbij als bestuiven van land- en tuinbouwgewassen van cruciale betekenis is voor de voedselproductie in de wereld. De achteruitgang van de honingbij en ook van de anderen meestal alleen levende bijen vormt een ernstige bedreiging voor de mensheid. Het is daarom ook verwonderlijk dat het houden van honingbijen hoofdzakelijk wordt overgelaten aan hobbyisten. De diverse overheden lijken zich nauwelijks druk te maken om de achteruitgang van de bij een stand. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging doet er alles aan om de deskundigheid van haar leden hoog te houden en de belangen van haar leden en dus van de bijen te behartigen. Bijenhouden is immers een uitermate belangrijke bezigheid. In Nederland zijn ongeveer 7000 georganiseerde bijenhouders. Jaarlijks volgen ongeveer 600 cursisten de beginnerscursus om deze prachtige hobby te leren uitoefenen.

Ook in Breda en omgeving zijn ongeveer 300 imkers actief. Veel van hen geven ook voorlichting over hun hobby op scholen en aan groepen belangstellenden. Jaarlijks wordt er ook een cursus voor beginners gehouden en een aantal kennismakingscursussen
Via de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging zijn de afdelingen in de regio Breda op te zoeken.
 Mensen die door de tentoonstelling geïnspireerd raken en graag iets willen doen in de bijenhouderij kunnen contact opnemen met het hoofdkantoor in Wageningen via www.bijenhouders.nl  of via een van de verenigingen in Breda en omstreken. In Breda zijn ook een aantal goede natuurverenigingen die zich bezighouden met aan de bijenhouderij gerelateerde onderdelen van de natuur.

De tentoonstelling is open op de openingstijden van het Stadskantoor in de periode 20 augustus tot 14 september. Het stadskantoor is aan de Claudius Prinsenlaan 10 in het centrum van Breda op ongeveer 5 min lopen vanaf het station.

« Naar overzicht