Landelijke Open Imkerijdagen NBV

Datum14-07-2012
Tijdstip00:00
PlaatsLandelijk

Landelijke Open Imkerijdag 2012

Voor de derde keer op rij organiseert de NBV op tal van locaties de Landelijke Open Imkerijdag. Op zaterdag 14 en zondag 15 juli zullen meer dan 200 imkers hun bijenstal openstellen voor het publiek. De Open Imkerijdag sluit zich aan bij het themajaar 'Jaar van de Bij'.

In heel Nederland houden imkers op zaterdag 14 juli en/of zondag 15 juli open huis. Ook in uw regio doen diverse imkers mee. Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes. Bij de meeste imkers zal honing uit de omgeving te koop zijn.
Het jaar 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. Niet alleen de honingbij, maar ook solitaire bijen en hommels staan dit jaar extra in de belangstelling. Alle bijen maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Honingwinning
Hoe komt de honing in een potje terecht? De imker laat u graag zien hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is. Ze laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe je met honing lekkere koek kunt maken,

Laat u informeren
Het bezoek is gratis. Sterker nog: u krijgt er iets bij: een kopje koffie of thee, een stukje honingkoek. Zolang de voorraad strekt krijgt u ook een zakje zaad mee. En enkele folders over bijen en het houden van bijen. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit.
Bent u geïnspireerd door het verhaal dat heeft gehoord? Overweeg een kennismakingscursus te volgen of een stapje hoger: een beginnerscursus.
Kijk op http://www.bijenhouders.nl/homepage_voorlichting.php?content_id=641 voor de bezoekadressen of mail naar: secretariaat@bijenhouders.nl.


« Naar overzicht