Streekfestival

Datum01-07-2012
Tijdstip00:00
PlaatsDe Kempen
Proef én ontdek De Kempen op het Kempisch Streekfestival
Beleving en vermaak, gekoppeld aan informatie en educatie: dat zijn de voornaamste ingrediënten van de derde editie van het Kempisch Streekfestival dat zondag 1 juli van 11.00-17.00 uur wordt gehouden op de Markt in Oirschot. Het festival, dat gratis toegankelijk is, biedt jong én oud een verrassende ontdekkingsreis over het Kempische platteland.

Haal méér uit De Kempen
In De Kempen zijn veel bedrijven gevestigd die smakelijke streekproducten en verrassende overnachtingsmogelijkheden en uitstapjes aanbieden. Vaak weten inwoners niet wat er dichtbij huis allemaal voor moois verkrijgbaar is. En wat je van dichtbij is niet alleen lekker en leuk, maar ook beter voor de regio zelf én voor het milieu! De bedrijven op het Kempische platteland laten zich daarom van hun beste kant zien in de stands van Land van Oirschot, Land van de Zaligheden en Land van de Hilver. Zij geven informatie, bieden proevertjes aan én vertellen u graag hun bijzondere verhaal.

Streekhapjes en –drankjes
Te midden van alle festivaldrukte is het houten terras een heerlijk rustpunt. Hier worden allerlei drankjes zoals streekbieren en fruitsappen geserveerd. Voor wie lekkere trek heeft zijn er ambachtelijke boerenfrietjes met zelfgemaakte mayonaise verkrijgbaar. Bij de streekproductenbedrijven proeft u, tegen inlevering van uw proevertjeskaart, van kleine streekhapjes, vers van het land en ambachtelijk bereid. Heeft u de smaak te pakken, dan neemt u alle lekkere producten ook mee voor thuis. O.a. de NBV afdeling Middelbeers zorgt hier voor de hapjes: combinaties met honing, geitenkaas en fruit.

Volop kindervermaak
Aan kinderen heeft u op het festival geen kind! Zij kunnen naar hartenlust ravotten op de strobalenpiramide, sieraden en zeepjes maken, schminken, kleuren en op de foto met een echte koe. Ook is er, vanuit het gedachtegoed van ‘consuminderen’, een Rabobank-ruiltafel waar ze een van huis meegebracht stuk speelgoed, boek, DVD of iets dergelijks kunnen ruilen met andere kinderen.

Abseilen van de kerktoren
Naast verschillende akoestische optredens van artiesten uit De Kempen is er op het festival ook aandacht voor cultuur. In de pas gerestaureerde St. Petruskerk kunt u de toren beklimmen met een prachtig uitzicht als beloning. Wie durft kan ook van de kerktoren abseilen! Verder zijn er werken te bewonderen van Oirschotse amateurkunstenaars, Gilde St. Joris verzorgt een optreden met vendeliers en er is een minitentoonstelling van o.a. De Dorpsdokter te bezichtigen. De conducteur van de expositie ‘Beleef de Zaligheden’ neemt u mee op ‘reis’ en laat u kennis maken met deze streek.

Gratis fietsexcursies
AgroPlatform Oirschot laat de festivalbezoekers graag kennis maken met diverse boerderijen in het buitengebied. Daarom vertrekken vanaf het festivalterrein gratis fietsexcursies, waarbij u onderweg een bezoek brengt aan de deelnemende boerderijen. Stap op de fiets en verbaas u over de schoonheid van ons platteland! Op het festival kunt u ook kennis maken met andere organisaties die actief zijn in De Kempen, zoals Agrarische Natuurvereniging Kempenland, Studieclub Oirschot-Beerze, IVN, Archeologische Werkgroep Kempen-Peeland en de Landschapsambassadeurs.


Kom met de fiets
Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Maar ook vanwege het beperkte aantal parkeerplaatsen wordt u verzocht om vooral met de fiets te komen. U heeft dan meteen uw vervoermiddel voor de gratis fietsexcursies paraat!

Kempen Goed: voor én door De Kempen
De organisatie van het Kempisch Streekfestival is in handen van Stichting Kempen Goed en is mede tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van Streekhuis Kempenland, Rabobank Het Groene Woud Zuid, Rabobank Hart van Brabant, Gemeente Oirschot en het INTERREG-project Rural Alliances.

Kempen Goed is een samenwerking van de plattelandondernemersverenigingen Land van de Hilver, Land van de Zaligheden en Land van Oirschot. De stichting vertegenwoordigt driehonderd ondernemers in de Kempen en zet zich in voor de regionale economie door duurzame plattelandsontwikkeling en gebiedsbranding te stimuleren. Bewustwording van de bijzondere producten, activiteiten én ondernemers op het Kempische platteland onder eigen inwoners en toeristen is één van haar doelen. Zo halen we samen méér uit De Kempen. Het Kempisch Streekfestival en het ‘Erkend Kempen Goed’-label zijn twee voorbeelden van haar activiteiten.

Kijk voor meer informatie op www.kempischstreekfestival.nl
Twitter: @kempengoed« Naar overzicht