Opening tentoonstelling

Datum14-04-2012
Tijdstip00:00
PlaatsHemmen

De Stichting Cultuur-, Natuur-, en Milieueducatie ’t Pakhuis Hemmen kortweg CNME ’t Pakhuis is actief op verschillende gebieden. In ’t Pakhuis zelf is een informatiecentrum ingericht, waar soms op speelse wijze aandacht gegeven wordt aan de rol van het Landgoed Hemmen en haar bewoners door de eeuwen heen. Vrijwilligers zijn de basis van uitvoering en bemensing van alle activiteiten, die in en rond ’t Pakhuis plaats vinden.

Expositie
’t Pakhuis heeft ruimte om wisselende exposities in te richten en als u er dan toch bent dan kunt u ook een bezoek brengen aan het permanente gedeelte. Hier wordt aandacht geschonken aan verschillende aspecten van cultuur(historie), natuur en milieu. Dit alles in educatieve en vaak interactieve vorm.

Wilt U meer weten over de bijtjes en de bloemetjes? Ter gelegenheid van het Jaar van de Bij organiseren wij een presentatie over bijen en bijenhouden. Dit doen wij in samenwerking met het Bijenhuis van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging in Wageningen.
Natuurlijk kunt U ook kennis maken met diverse bijenproducten. De prachtige foto’s-plus-tekst gaan trouwens niet alleen over honingbijen zoals die achter ’t Pakhuis in kasten gehouden worden.
Wij informeren ook over haar (verre) nichtjes wesp en hommel. En we hebben ook iets te melden over zogenoemde wilde bijen, waarvan er honderden soorten bestaan die meestal in hun eentje leven. Sinds de opening staat voor ’t Pakhuis voor deze groep insecten een gloednieuw bijenhotel van blokken met gaatjes.

De expositie is te zien vanaf 14 april tot en met 2 mei.
Deze zal worden herhaald rond de nationale imkersdag op 14 juli.
Kom ook kijken !!

Naast het beheer van het informatiecentrum is ‘t Pakhuis actief met partner- en zuster organisaties op onder meer de volgende gebieden:

•De Bijenstal is een samenwerkingsverband met de Bijenhoudersvereniging uit Wageningen.
•Voor de wandel- en fietsroutes is een werkgroep van ’t Pakhuis actief.
•Natuur- en milieueducatie voor het basis en voortgezet onderwijs is een samenwerkingverband met boerderij Lingezegen en ’t Pakhuis als Stichting NME Overbetuwe. De werkgroep NME Overbetuwe beheert samen met NME Betuwe (gemeenten Nederbetuwe en Buren) lespakketten en materialen voor onderwijskundige doeleinden.
NB: Alle excursies op het Landgoed Heerlijkheid Hemmen vinden onder auspiciën van CNME ’t Pakhuis plaats.

Natuur
Het Landgoed Heerlijkheid Hemmen heeft een oppervlakte van ca. 600 ha. Het bestaat uit een park, bossen en agrarische grond, die veelal op biologische wijze wordt bewerkt.

In dit gebied is veel ruimte voor natuur, zowel voor flora als voor fauna. Vanuit het centrum is een aantal wandelroutes uitgezet. In ’t Pakhuis verkrijgbare routebeschrijvingen geven de wandelaar informatie over zowel natuur als historie onderweg.

Regelmatig worden begeleide natuurwandelingen en cursussen voor zowel kinderen als voor volwassenen georganiseerd.

Informatiecentrum
Aan de Boelenhamsestraat 7 in Hemmen heeft de Stichting CNME ’t Pakhuis een sfeervol ingericht informatiecentrum. In het centrum zijn allerlei onderwerpen te ontdekken die te maken hebben met cultuur, natuur, en milieu, zoals die voorkomen in het authentiek dorpje Hemmen en het uitgestrekte gelijknamige Landgoed. Bij dit informatiecentrum, is een milieuvriendelijk helofietenfilter om afvalwater te zuiveren, een biomassacentrale voor milieuneutrale verwarming, een bijenstal en een insectenhotel.

In het centrum zijn een permanente tentoonstelling en wisselende exposities aanwezig, die de bezoeker op een verrassende manier in aanraking brengt met cultuurhistorie, de natuur en het milieu van Hemmen.

Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag
van 13:00 – 17:00 uur
Entree: tot 13 jaar: gratis
vanaf 13 jaar: € 2,- (inclusief een kopje koffie of thee)
Boelenhamsestraat 7 - 6672 MC Hemmen - Telefoon: 0488 453312

E-mail: info@pakhuishemmen.nl
--------------------------------------------------------------------------------

« Naar overzicht