lezing Jap Smits

Datum29-03-2012
Tijdstip00:00
PlaatsMiddelbeers
De Blije Bij op de Hei
Is de titel van de lezing die boswachter Jap Smits op 29 maart 2012 in Middelbeers verzorgt. In deze unieke lezing neemt Jap ons mee ‘op stap’ naar de wereld van de heide en heidebeheer. Imkers vragen zich regelmatig af waarom je zonder vergunning geen honingbijen op de hei mag zetten terwijl er vroeger honderden korven, en later kasten, op een rij stonden. Wat zij zich niet realiseren is dat er zo’n 125 jaar geleden in heel Nederland circa 650.000 hectare heide en zandverstuivingen te vinden was waarvan is er nu, anno 2012, nog zo’n 32.000 over is. Dat betekent dat er in 125 jaar ruw geschat 95% van de heidegebieden is verdwenen! Allicht dat er dan wat moet veranderen ten aanzien van het plaatsen van honingbijen op de heide. Jap en zijn collega’s zijn behept met de taak ons dit duidelijk te maken. Het liefst zien zij dat imkers en Staatsbosbeheer tot een win-win situatie kunnen komen, hoe zouden wij elkaar kunnen helpen? Deze avond zal een goede bijdrage leveren om allemaal ‘blije bijen’ op de heide te krijgen.

Jap werkt voor Staatsbosbeheer en heeft een blog, dagboek van een boswachter, waar hij vrijwel iedere dag bericht over zijn boswachteractiviteiten. Veel Brabanders kennen hem vanwege zijn optreden in het programma Natuurlijk van Omroep Brabant-tv waar hij allerlei weetjes over de natuur deelde met de kijker. “Op stap met Jap” is een gevleugelde uitspraak geworden. Als je Jap al in actie wilt zien dan kun je hier een filmpje van BaanbrekendTV zien.

Aanvang lezing 19.30 uur bij Ontmoetingscentrum Dorpshart Ons Mevrouw, Doornboomstraat 30, 5091 CB Middelbeers (ingang hal Rabobank).
Voldoende gratis parkeergelegenheid op het plein ertegenover.

Toegang gratis. Consumpties voor eigen rekening (koffie/thee kost 1 euro).
Er staat een bijenkorf om vrijwillig donaties in op te slaan als blijk van waardering voor Jap en organisatie die deze avond gratis verzorgen.

Zorg dat je erbij bent want Jap geeft tegenwoordig geen lezingen meer. Voor ons wilde hij een uitzondering maken omdat we afgelopen jaar met een achttal nieuwe imkers voor het eerst weer op de Leenderheide waren om onze bijen en de heide blij te maken. Zie ook Met de Bijen naar de Hei op deze site. Wij, imkers en mentoren, hebben er in ieder geval veel plezier aan beleefd en we hopen onze bijen ook.

Tevens terugkomavond in verband met in- en uitwinteren. Dat gaat een 30-45 minuten duren.

inl.: nbvmiddelbeers@gmail.com of kijk op http://middelbeers.bijenhouders.nl


« Naar overzicht