Bestuivingsdag NBV

Datum21-01-2012
Tijdstip00:00
PlaatsWageningen
Ontmoetingsdag van bestuivingsimkers

Op zaterdag 21 januari 2012 organiseert de commissie Bestuiving van de NBV de vierde studiedag Bestuiving in het Radixgebouw, Droevendaalsesteeg 1 6708 PB Wageningen.

09.00 uur Zaal open, ontvangst met koffie
09.45 uur Opening door dagvoorzitter Joep Verhaegh.
10.00 uur Ervaringen en wetenswaardigheden van twee bestuivingsimkers.
Ad Staals uit Eindhoven en Harrie van Bree uit Someren
Jaarlijks bestuiven Ad en Harrie vele hectares aubergines en courgettes onder glas van januari tot eind oktober. Hoe houden ze de volken vitaal en actief, welke ingrepen passen zij daarvoor toe, op welke wijze vermeerderen ze jaarlijks volken om te komen tot voldoende nieuwe opzetters? Ad is een vermaard koninginnenteler, die jaarlijks tientallen Carnicamoeren op het eiland Wangeroog laat bevruchten. Waar gebruikt hij die moeren voor?

11.00 uur Neonicotinen en hun invloed op honingbijen.
Dr. Tjeerd Blacquière van Bijen@WUR Wageningen.
Neonicotinen vormen een moderne generatie insecticiden, gebaseerd op de van de tabaksplant afkomstige werkzame stof nicotine. Terwijl de meeste insecticiden alleen werken op de plek waar ze worden aangebracht, werken neonicotinen systemisch. D.w.z. ze worden door de hele plant opgenomen en kunnen daardoor ook in het stuifmeel en de nectar terechtkomen. Hierdoor kunnen o.a. bijen onbedoeld met deze middelen in aanraking komen. De neonicotinen zijn uiterst effectief tegen schadelijke insecten, maar weinig toxisch voor hogere dieren; ook de vlooiendruppels voor kat en hond bevatten deze middelen.
Vaak wordt een relatie gelegd tussen het gebruik en het voorkomen van neonicotinen in het oppervlaktewater en verhoogde wintersterfte onder honingbijen. Anderen wijzen gebrekkige bestrijding van de varroamijt aan als hoofdschuldige.
Om een overzicht van de bestaande kennis op dit gebied te verkrijgen, heeft Bijen@WUR op verzoek van staatssecretaris Bleker van Landbouw een literatuurstudie verricht naar effecten van neonicotinen op honingbijen. Een Engelstalige versie van deze studie in samenwerking met prof. Guy Smagghe en dr. Veerle Mommaerts uit Gent en dr. Kees van Gestel van de VU Amsterdam is nu in aangepaste vorm aangeboden voor publicatie in het tijdschrift Ecotoxicology. Blacquière zal de bevindingen tijdens zijn presentatie uit de doeken doen.

12.00 uur Verslag workshop 2011 door Johan Calis.

12.15 uur Lunch en workshop met als thema Duurzame bijenhouderij met vitale volken.
In gespreksgroepen wisselen alle deelnemende imkers meningen en ervaringen uit over imkermethodes in relatie met ingepaste Varroabestrijding. Hiervan wordt een verslag samengesteld.

13.30 uur Presentaties resultaten van de workshops.
14.30 uur Koffie-/theepauze.
14.45 uur Imkeren bij een zaadteeltbedrijf.
Wilhelm de Geus is beroepsimker bij zaadteeltbedrijf Bejo Zaden in Warmenhuizen.
Bejo Zaden is een groot zaadteeltbedrijf dat zich toelegt op veredeling, productie en verkoop van groentezaden. Ze telen in kassen, tunnels en de open lucht in binnen- en buitenland.
Wilhelm de Geus verzorgt met collega-beroepsimkers zo’n 600 bestuivingsvolken.
Hoe imker je met zo’n grote club bijenvolken? Hoe ziet de bedrijfsmethode er jaarrond uit en hoe worden de volken voorbereid op hun taak als bestuivingsvolk? Wilhelm de Geus neemt ons hiernaast mee naar bestuivingsprojecten van zijn firma in het buitenland.

15.45 uur Afsluiting door Joep Verhaegh.
16.00 uur Einde van de bijeenkomst

De kosten voor deelname aan deze bijeenkomst zijn € 17,50 per persoon. De lunch zelf meebrengen, voor koffie en thee wordt gezorgd.
Betaling aan de zaal op 21 januari voor aanvang van de studiedag.
U dient zich uiterlijk maandag 16 januari 2012 aan te melden bij het secretariaat van de NBV: t 0137-422 422, e secretariaat@bijenhouders.nl


« Naar overzicht